2019 yılında Sivas Yıldız Dağları’na yapılan bir arazi çalışması sırasında bulunan yeni türe Türkiye’ye özgü olduğu için Medon turcicus ismi verildi.

TÜBİTAK

Keşfedilen yeni tür ile ilgili açıklama yapan Doçent Doktor Semih Örgel, “Prof. Dr. Sinan Anlaş’ın yürütücülüğünde gerçekleşen TÜBİTAK projesi çerçevesinde Yıldız Dağları Kayak Merkezi civarında yaptığımız çalışmalarda bu böcek türünü Kör Fare gibi memeli yuvalarında bulduk. Daha sonra bu türü Türkiye ve çevre ülkelerde bulunan çeşitli türlerle karşılaştırdık. Bu çerçevede Viyana (Avusturya), Paris (Fransa) ve St. Petersburg (Rusya) Tabiat Tarihi Müzelerini ziyaret ederek o müzelerde korunan çok sayıda türü inceledik. Yaptığımız incelemeler sonucunda Sivas’ta bulduğumuz türün şimdiye kadar bilinen hiç bir tür olmadığını belirledik. Ardından bu yeni türü bilim dünyasına tanıtmak için bir makale hazırladık. Bu yeni tür aynı zamanda Ege Üniversitesi’nde Prof. Dr. Kerim Çiçek danışmanlığında yaptığım Doktora tezine de eklendi. Makalemiz ise “Journal of Insect Biodiversity” adlı uluslararası bir dergide yayınlandı, böylece bu tür bilim camiasına tanıtılmış oldu. Bulduğumuz yeni tür çok nadir ve özel bir tür olduğundan bu böcek türü ile ilgili gelecekte moleküler çalışmalar da yapmayı planlıyoruz” dedi.

AW092420_03

Alaşehir MYO’da bulunan Zooloji Müzesi sorumlusu ve aynı zamanda bu yeni türü keşfeden ekipte yer alan Prof. Dr. Sinan Anlaş ise, söz konusu TÜBİTAK projesi kapsamında İç Anadolu Bölgesi’nde 20’den fazla yeni tür keşfedildiğini ve bunların önemli bir kısmının çeşitli uluslararası ve prestijli dergilerde yayınlandığını belirtti.

AW092420_05

Bu türlerin ise hemen hemen tamamının avcı yani yararlı türler olduğunu sözlerine ekledi. Alaşehir Zooloji Müzesi ile ilgili olarak ise Prof. Dr. Anlaş “Üniversitemiz bünyesinde kurulmuş olan Alaşehir Zooloji Müzesi uluslar arası tescilli bir müze olup daha çok böcek örnekleri bulundurmaktadır. Bu çerçevede onlarcası yeni tür olmak üzere binlerce böcek türü sergilenmektedir. Bunların içinde en dikkat çekenler ise yurt dışından getirdiğimiz çok çeşitli renklere sahip kelebekler ve büyük boyuttaki kınkanatlılardır. Zaman zaman Alaşehir’de bulunan okulların ziyaret ettiği ve çeşitli bilim şenliklerinde sergilenen koleksiyon Türkiye’de bulunmayan gösterişli türleri ihtiva ettiğinden çocuk ve gençler tarafından ilgiyle gezilmektedir” dedi.

AW092420_02

KPSS’de Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden Adaylara Tam Destek KPSS’de Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden Adaylara Tam Destek

Anlaş, kurdukları müze ve gerçekleştirdikleri sergilerin önemini değinerek “Ülkemiz ve tüm dünya özellikle son birkaç on yıldır küresel iklim değişikliği ile birlikte büyük bir biyoçeşitlilik krizi ile karşı karşıya bulunmaktadır. Her geçen yıl binlerce canlının nesli tükenmektedir. Bizim amacımız geleceğin büyükleri şimdinin öğrencilerine biyoçeşitliliğin önemini anlatmak, bunun için de yaptığımız sergilerin önemi çok büyük” diyerek,  sözlerini tamamladı. Randevu alarak Alaşehir Zooloji Müzesi’ne ziyaret yapılabiliyor.

AW092420_03

Alaşehir Meslek Yüksek Okulu’nda  Yüksek Lisans  yapan Gana’lı ve Haiti’li öğrencilerde Alaşehir MYO Böcek Müzesi’nde çalışmalar yaparken, böcek müzesi sayesinde bilgi sahibi olacaklarını dile getirdiler.

Kaynak: İHA