SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

Yeni sistemle birlikte, araçların yakıt depo ağzına ve pompa tabancalarına takılacak çipler sayesinde, yakıt alımı sırasında plaka bilgisi otomatik olarak okunacak. Bu sayede manuel plaka girişi ihtiyacı ortadan kalkacak ve vergi kaybının önlenmesi amaçlanacak. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş’a göre, bu çipli sistemle başka plakalara yakıt alımının da önüne geçilmiş olacak.

ÇİP MALİYETİ NE KADAR?

Araçlara Çip Taktırma Bedeli: Araçların depo dolum ağzına takılacak çipin ücreti, şu anda 1810 TL + KDV olarak belirlenmiş durumda. Bu tutar, ilerleyen süreçte yeniden değerleme oranında güncellenebilir.

Bu modeller ÖTV’siz alınabilecek ama bir şartı var! Bu modeller ÖTV’siz alınabilecek ama bir şartı var!

Akaryakıt İstasyonlarına Maliyeti: İstasyonlar için pompa başına yaklaşık 210 bin TL maliyet oluşacak. Bu sistemin kurulumu için istasyon başına toplamda 800 bin TL ile 1 milyon TL arasında yatırım yapılması gerekiyor.

TOPLAM MALİYET: 84 MİLYAR TL'YE ULAŞABİLİR

Türkiye genelinde yaklaşık 23 milyon araca ve 12.458 akaryakıt istasyonuna çip takılması durumunda, sistemin toplam maliyetinin 84 milyar TL'yi bulabileceği öngörülüyor.

VERGİ GELİRLERİNE ETKİSİ NE OLACAK?

EPGİS Başkanı Aktaş, bu düzenlemenin vergi gelirleri üzerinde etkili olacağını ancak elle giriş nedeniyle ne kadar vergi kaybı yaşandığına dair kesin bir bilgi bulunmadığını belirtti. Sistemin, vergi kaybını azaltarak ülke ekonomisine katkı sağlaması bekleniyor.

SİSTEM NE ZAMAN UYGULANACAK?

Çip takma işlemleri, 1 Temmuz 2025'ten itibaren trafiğe yeni kayıt olacak araçlar için zorunlu hale gelecek. Ayrıca, 31 Aralık 2024'e kadar akaryakıt istasyonlarının en az bir pompa ünitesine Taşıt Tanıma Okuyucusu (TTO) taktırması gerekecek.

Kaynak: bundle