5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü

Abone Ol

Gönüllü ve gönüllülük kavramı son yıllarda hayatımızda oldukça yer eden bir kavram. Bu kavramlar hakkında neler biliyoruz? Gönüllü dendiğinde  neyi bilmeliyiz?

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1985 yılından beri 5 Aralık tarihinde Dünya Gönüllüler Günü kutlanmaktadır. Bu günün dünya çapında kutlanmasının nedeni gönüllülüğün öneminin anlaşılması ve gönüllülük kavramının daha geniş kitlelere yayılmasıdır. Gönüllülük kavramını tanımlayacak olursak,  bireyin herhangi bir ekonomik  çıkar gözetmeksizin hür iradesi ile üçüncü kişilere herhangi bir yarar sağlamak amacıyla yapılan davranış ve fiillere verilen isimdir.  Gönüllülük, sadece üçüncü kişilere değil gönüllü bireylere de yararlar sağlamaktadır. Gönüllülük duygusuyla hareket etmek, bireylerin organizasyon, iletişim becerilerinin gelişmesine yardımcı olmakla beraber, aynı zamanda liderlik ve yardımseverlik  duygusunu sahada fiilen gerçekleştirme kabiliyetini de geliştirdiği görülmektedir.

1999 yılından itibaren gerçekleşme sıklığı gitgide artan  ve yakın zamanda telafisi imkansız yıkımlara sebebiyet veren  depremler, seller ve heyelanlar gibi doğal afetlerde gerek arama kurtarma ekipleri içerisinde gerekse de  afet sonrasında gerçekleştirilen iyileştirme çalışmalarında gönüllü olarak bir kişinin bulunması veya o ekip içerisinde afetzedelere  yararlı olabilme adına en ufak bir faaliyette  bulunması bile  gönüllülük kavramının hayatın içinde ne kadar gerekli olduğunu göstermesi açısından önemlidir.6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra ülkemizdeki yüzlerce dernek kendi faaliyet alanlarında hizmet vermek üzere binlerce gönüllüsü ile harekete geçmiş, yemek ve iaşe ihtiyacından , tıbbi ve psikolojik yardıma, okul çağı öğrencilerine ve ailelerine yaşadıkları travmanın nedeniyle psikososyal  eğitimlerin verilmesi, yardımların afet bölgesine ulaştırılmasına kadar pek çok alanda hizmet sunmuşlardır.

 Üzerine basarak tekrar etmek gerekiyor. Günümüzde  gönüllülük kavramı sivil toplum kuruluşlarınca  sık sık dile getirilse de hem toplum hem de devlet açısından kavram olarak büyük bir önem arz etmektedir. Özellikle  gelişmiş batı ülkelerinde sivil toplum kuruluşları, topluma ve devlet politikalarına yön verecek şekilde değer görmekte ve önemsenmektedir.

Bu satırları okuyan pek çok kişinin geçmiş kriz dönemlerinde örneğin pandemi döneminde farkettiği bir şey vardı.Bu durum, gencinden yaşlısına ,çocuktan yetişkin nesillere yani her bir bireyin karşılıklı olarak birbirine karşı sorumluluk taşıdığı gerçeği ile yüzleşmiş olmasıydı.Pandemi gibi kısıtlama tedbirlerinin alındığı bu zor dönemi atlatırken yaşlı bireylerimiz ile  sağlık olarak dezavantajlı insanlarımızın  evlerine kadar maaşlarının teslim edilmesi ve gıda ihtiyaçlarının karşılanması çok önemli bir gönüllülük hizmeti olarak akıllara kazındı.

Gönüllülük bilincinin en iyi çocukluk evresinde verildiği gerçeğinden hareketle, çocuklarımızı okullardaki sosyal etkinlik ve toplum yararına faaliyetlere katılması konusunda teşvik edici olalım. Gençler bizlerin yerini aldıkça toplumdaki gönüllü olma bilincinin her nesile yerleştiğini , toplumsal dayanışma ve bağların kuvvetlendiğine şahit olacağız.

Burada örnek bir gönüllü  etkinliğini de anlatmak istiyorum.5 Aralık Dünya Gönüllülük günü münasebetiyle  Manisa İl AFAD Müdürlüğü tarafından ,  Afad Gönüllülerine kahvaltı etkinliği düzenlendi. Biz gönüllüleri  mutlu eden, gönüllüler arası birlik ve beraberliği tesis eden  bu tür etkinlikler pek çok kazanımı kendi içinde barındırmaktadır. Örneğin kahvaltı sonrası yapılan sohbette gönüllülerin istek ve taleplerinin dinlenmesi, 6 Şubat Depremlerinde bölgeye giden gönüllülerin yaşadıkları tecrübelerin aktarılması ve analiz edilmesi, bunların ışığında gelecek günlerde mevcut gönüllülerin olası afetlere karşı teknik eğitimlerinin geliştirilmesi ve  yeni AFAD gönüllülerinin kazanılmasına kadar pek çok güzel düşüncenin konuşulması, etkinliğin son derece verimli geçmesini sağladı. Kendi içinde gönüllü barındıran tüm kurum ve kuruluşlara bu tür etkinliklerin örnek olmasını dilerim.

Zor günlerde ayakta kalan dirençli bir toplum için gönüllülük bilincine sahip olalım, teşvik edelim.

Hepimizin 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü Kutlu Olsun!