Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayınlandı.
Yeniden vergileme oranı idari, adli ve vergi ile ilgili ödemelerin birçoğunu etkiliyor. 2024 yılında vergi, ceza, harç gibi birçok kaleme uygulanacak zam oranı resmileşti.
Tebliğde Vergi Usul Kanunu uyarınca yeniden değerleme oranının yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yurt içi üretici fiyat endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranı olduğu ve bu oranın bakanlıkça Resmi Gazete ile ilan edilmesi gerektiği belirtildi.
Yeniden değerleme oranı, ilgili ödemelerin bir önceki yılki tutarlarına uygulanıyor. Ödemeler ortaya çıkan son miktar üzerinden hesaplanıyor ve uygulanıyor.
Yeniden değerleme oranı yüzde 58,46
Bu kapsamda yeniden değerleme oranının 2023 yılı için yüzde 58,46 olarak tespit edildiği kaydedildi.
Buna göre 2024 yılında vergi, ceza ve harçlara bu oranda zam yapılacak.
Düzenlemede bu konuda daha önce yayınlanmış tebliğlerin de yürürlükte bulunduğu bildirildi.
Çeşitli vergi ve harçlarla ilgili kanunlarda vergi, harç ve ceza tutarlarının her yıl yeniden değerleme oranı kadar artması öngörülüyor.
Cumhurbaşkanının değiştirme yetkisi var
Yeniden değerleme oranı 2023 yılı için yüzde 122,9 olarak açıklanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu yetkisini geçen yıl Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde kullanmış, yüzde 122,9 olarak belirlenen yeniden değerleme oranının 2023 yılında yüzde 61,5 olarak uygulanmasına karar verilmişti.
Yeniden değerleme oranı neleri etkileyecek?
Vergi (Emlak vergisi-veraset ve intikal vergileri)
Ceza (Özel usulsüzlük cezaları)
Harç (Pasaport harçları)
Trafik cezası (Hız sınırı cezaları-Alkollü araç kullanma cezaları)
Egzoz emisyon ve araç muayene ücretleri
Motorlu Taşıt Vergisi (MTV)
Ehliyet ücretleri
Otoyol ve köprü geçiş ücretleri
İdari ödemeler
Adli ödemeler