2023 Yılı Öğretmenler Günü Duygularım

Abone Ol

                             Bir öğretmenler gününü daha idrak ediyoruz. Törenlerle kutluyoruz. Sözlerimin başında, başta BAŞÖĞRETMENİMİZ BAŞBUĞ GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK olmak üzere; bütün eğitim emekçilerinin, atanmış, atanmamış, görevdeki ücretli, sözleşmeli, uzman, başöğretmen ve emekli tüm öğretmenlerimizin öğretmenler Gününü kutlar, büyüklerimin ellerinden küçüklerimin gözlerinden öperim. Ahiret’e göçenlere ve görev başında şehit edilen öğretmenlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Makamları Cennet ve ruhları şad olsun.

                                 Övgü dolu sözler söylemek içimden gelmiyor. Her yıl, senelerdir Öğretmenler Günü yaklaşınca caaanıımm öğretmenim diye övülüp, hatırlanıp, güzel vaadlerle avutulup,25 kasımda unutulandır  öğretmenler. Boynumuz bükük, gönlümüz yıkık. Ruhumuz yorgun hayattan bıkık. Öğretmenlerin maddi ve manevi itibarları sarsılmış, büyük şehirlerde bilhassa bunalmış öğretmenler. Hele de tek maaşlı ise.. Kira ve ulaşım giderine maaşı ancak yetiyor. Atatürk;” en yüce makamdır öğretmenlik” deyip dersi ayakta dinleyip, öğretmenin masasına oturmamıştır ve milletvekili maaşının artırılması sorulunca Başöğretmenimiz Atatürk’e;” ÖĞRETMEN MAAŞINI GEÇMESİN/ demiştir. *Yeni nesil sizlerin eseri olacaktır*dan, telefon, bilgisayar, sosyal medya oyuncağı durumuna  geldik.*Hz.Ali’nin” bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum”dan, öğretmen dövmelere geldik. Her geçen yıl, öğretmenin itibarını, maddi ve manevi yaşamını erozyona uğrattık..

                                     Bütün ülkelerde savunma, dış politika ve eğitim politikaları uzun vadeli olur. Kolayca değişmez. Bizde ise eğitim politikamız aylık, yıllık…bir sonra gelenler, öncekilerin yaptığını bozarak eğitime çağ atlatıyorlar sil baştan reform yapıyorlar…Bir zamanlar anavatan partisi vardı tek başına 7 yıl iktidar oldu ve tam 7 bakan değiştiydi. ortalama 11 ay görev yapan bakanlar o zaman eğitimi yaz boz tahtasına çevirmişlerdi. o zamandan beri gelenek devam ediyor. Bir de acı olan bir gerçek de nasıl ki sağlık bakanına bir doktor uygunsa, eğitime de öğretmen eğitimci ve işin mutfağından gelmeli yöneticiler… Cumhuriyet kurulalı beri, maalesef yüzde doksanı eğitimci değil. iktisatçı, mühendis, hukukçu ..vb.mesleklerden.

                                  Acizane 31 yılı müdür ve 14 yılı ilkokul öğretmeni olarak geçen(Bunun 21 yılı ikili öğretim,5 yılı taşımalı okullarda olmak üzere) 45 yıllık eğitimciyim. Halen görevdeyim Doğudan Batıya, Köyden Şehire Ülkenin en mahrum yerlerinde görev yaptım. Yazımın amacı, asla kimseyi suçlamak değildir. Biriken ve çözüm bekleyen öğretmen ve eğitimimizin sorunlarına ışık tutmaktır. Yıllardır öğretmen ve idareci atamalarını, sınav sitemini bile zamanında yapamadık. Yılların biriken ihmal edilen sorunlarıyla boğuşur olduk. Sözlerim asla şimdiye değil, bu yıllardır hep böyle oldu. Yıllardır her devirde en ihmal edilen eğitim, kültür ve sanat oldu. Kimse bilgiçlik tasladığımı düşünmesin.45 yıllık tecrübeme dayanarak eğitimin gelişmesi adına önerilerimi defalarca yetkililere ulaştırmış biriyim. Bazısı olsa bile halen eksiklerimiz çok var. Objektif gözle bu önerilerimin özetini tekrar öğretmenler günü münasebetiyle tarihe not düşmek adına yazıyorum. Bütün bunlar kendi görüşlerim olup,yıllardır Öğretmenler odasında konuştuğum, sendika yetkililerine, üst makamlara duyurduğum ve yazdığım önerilerim. Okunsa da okunmasa da, dikkate alınsa da alınmasa da ben vatandaşlık görevimi yapıyorum. İşte acizane olarak önerilerim ve görüşlerim. Beğenmek ve katılmak zorunda değilsiniz…

1-İlkokullardan alınan Beden Eğitimi, müzik, resim, Din kültürü öğretmenleri ilkokullara geri verilmeli . Dinkültürü ve Ahlak bilgisi Dersi; Anasınıfı ve 1.sınıftan başlamalı.(branş öğretmeni verilmek kaydıyla) ve tüm kademelerde beceri ders sayıları artırılmalı

2-Anasınıfı mecburi tutulup, ücretsiz olmalı. Aynen 1.sınıflar gibi oluşmalı. Anasınıfında teneffüs olmalı. Oyuncak ve Yardımcı personel verilmeli. Her köye okul açılıp anasınıfı mecbur edilip ilkokul öğrencileri taşımaya alınmamalı.

3-OKULLARA ACİLEN YETERLİ HİZMETLİ VE GÜVENLİKÇİ VERİLMELİ. SÖZLEŞMELİ OLMALI İYİ ÇALIŞMAYANIN İŞİNE SON VERİLMELİ. ÖZEL OKULLARDA OLDUĞU GİBİ.

4-Her okula ZORUNLU Kütüphane kurulmalı, kitap gönderilmeli, işler vaziyette olmalı, büyük okullara kütüphaneyle ilgilenen memur verilmeli.

5-Ders kitapları ücretsiz verilmemeli. Sağlam basılmalı hemen patlamamalı. İçeriği azaltılmalı. Hele de özel okullara hiç verilmemelidir. Sağlam yapılıp inceltilip tekrar kullanacak ve kırtasiyede satılacak durumda olmalı. Kitabını kaybedene kitap bulmak zor. Kitap alamayanlara O.A.B. karşılamalı ödenek gönderilerek. Bedava olanın kıymeti olmuyor  yani.

6-Öğretmen il içi atamasında eskisi gibi hizmet puanı üstünlüğüne göre sıra işletilerek yapılmalı. 3 yıllık bir öğretmen, Bir okulda 3 ay müdür yardımcısı görevlendirilip sonra merkeze atanmamalı.

 7-Kaynak kitap ve deneme sınavları yasaklanmamalı. Öğrencilerin gelişmesine yardımcı olan eserler serbest olmalı.

8-Devamlı istediğim İlkokullarda sınav -4.lerden kaldırıldı. Teşekkürler . 5.sınıf yine ilkokullarda olmalı. Ortaokula uyumsuz duruyor.4+4+4+ sistemi yeniden incelenmeli ve ilkokul ortaokul birliği sağlanmalı, tek müdür tarafından yönetilmeli, aynı binada ayrı ayrı işlemler yapılmamalı veya tamamen değişmeli.

9-Anasıfı+(1+2)+(3+4)(5+6)(7+8.)sınıflar birleştirilmeli. Beş yıllık eğitimden sonra diploma verilmeli okumayanlar sanayide ve esnaflıkta değerlendirilmeli. Eskiden olan bitirme sınavı gibi genel bir sınav ile olabilir. Merkezi sınavla baraj konulup liseye öyle gidilmeli. Lise mecbur olmamalıdır. Yoksa sanayide çırak kalfa usta yetersizliğinden meslekler yok olabilir.

10-Proje okulları ve proje sınıfları kaldırılmalıdır. Öğretmen okulları yeniden oluşmalıdır. Bu okullara atama işlemleri de verimi düşürüyor.

11- Okullara görgü kurallarını  ve değerlerimizi işleyen dersler konulmalı.

12-Seminerler kaldırılmalı, parası okullara verilmeli. ARA TATATİLLER KALDIRILIP,YARIYIL TATİLİNE EKLENMELİ.KIYAFET YÖNETMELİĞİ TEKRAR ELE ALINMALI. Derse BAŞÖRTÜYLE GİRİLMELİ AMA SERBEST KIYAFET KALKMALI. Eskisi gibi olmalı traşlı, kravatlı, takım elbiseli olmak tekrar zorunlu olmalı.

13-Okullar haziran başı tatile girip Ağustos ortasında yeni yıl başlamalı. Yarıyıl tatili, Kış’ın en yoğun yaşandığı Ocak ayı başında başlayıp 4  haftalık tatille birinci dönem bitmeli.

14-Hergün ilk ders okuma saati  zorunlu olmalı. Ders kabul edilip not verilmeli okuma teşvik edilmeli. Okumayı teşvik eden çalışmalar planlamalı

15-ANDIMIZ GERİ GETİRİLMELİ. Anlamıyla bir kavratılmalı.

16-Her sene başında birer hafta andımız, istiklal marşı, gençliğe hitabe ve onuncu yıl nutku okunup tahlil edilmeli. Türk şair, ozan ve yazarları tanıtılıp eserleri okutulmalı. Okullar kültür, sanat adamlarına açılmalı. Şiir ve müzik etkinlikleri desteklenmeli.

17-Öğretmenler arasında, görevli, ücretli, sözleşmeli, uzman, başöğretmen veya sınıfçı branşçı kariyer,ders ücreti ve maaş farkı olmamalı. sonuçta herkes aynı işi yapıyor aynı emeği harcıyor.

18-MÜDÜRLERE MAKAM TAZMİNATI VERİLMELİ. Başka yere atanırken de müdür olarak atanmalı. Bir okul müdürü ile öğretmen arasında maaş farkı olmalı. Hele de ikili öğretim ve taşımalı okul  idarecilerine iyi fark verilmeli. İkili ve taşıma öğretimli okul idareci ve öğretmenlerine ders ücreti farklı olmalı.kamu işçisi diye Hizmetlim benden fazla maaş almamalı.

19- Liseye ve üniversiteye okul notları da etki etmeli her yarıyılda tüm yurtta ortak sınav yapılıp ortalamalar diplomaya yansıtılmalı ve üniversite sınav puanı  olmalı ve adrese dayalı lise projesinden vazgeçilmeli.

21-Öğretmenlerin maddi ve manevi itibarı artırılmalı, şikayetlere kolaylık sağlanmamalı ve BİMER CİMER ŞİKAYET telefon hatları iptal edilmeli. Veya her şikayette ücret alınmalı, asılsız şikayetlerde öğretmen adına şikayetçiye bakanlık avukatları dava açmalıdır.

22-İLKOKUL KAYDINA doktor değil İDARE ile VELİ KARAR VERMELİ . Eskisi gibi olmalı. Anasınıfına gitmemiş veya tekrar gitmesinde fayda görülürse idare karar verip 1.sınıfa kayıt ertelenebilmeli. kayıtta72 AY ZORUNLULUĞU 82 aya çıkmalı. idareye yetki tanınmalı. Bir zamanlar 60 aylık küçük öğrencileri 1.sınıfa zorla aldırmışlardı cok kötü olmuştu mesela

23-İlkokula Kayıtta misafir adres yasaklanmalı. Sistem atamalı sınıfları.

24-Büyük okullara hemşire görevlendirilmeli. Ecza dolaplarına konmak üzere ücretsiz ilaç gereç yollanmalı veya ödeneği gönderilmeli.

25- İlkokullarda müdür yardımcısı derse girmezken, ortaokullarda müdür yardımcıları zorunlu 6 saat derse giriyorlar. Bu da öğretmen normunu etkiliyor ve eğitim seviyesini düşürüyor, idari işler aksıyor. Eşitlenmeli. Ortaokul müdür yardımcıları da derse girmemelidir.

26.-Branş öğretmeni maaş karşılığı 15,ilkokul 18 hesaplanıyor. Eşitlenmeli .

27- Kesinlikle her kademe sınıfta dersten ve devamsızlıktan sınıfta kalmak uygulanmalı. Çalışan ve çalışmayan bir olmamalı, kalanlara da af çıkmamalı.

28-Ders saati süresi*30*dakika olmalı. Ders sayısı 5 olmalı, Teneffüsler*10* dakika olmalı. Normal eğitim yapan okullarda öğleyin dersler bitmeli yemek evde yenmeli. Hafta içi ders saati sayısı bir saat azaltılmalıdır. İlkokul ortaokul ders saatleri eşit olmalı.

29-Hizmet içi kurslar tatillerde yapılmalı. EĞİTİM YILI İÇİNDE OLMAMALIDIR. Seminerler YA HİÇ OLMAMALI, ya da Seminer proğramı okul idaresine bırakılmalı. DYK ve İYEP gibi kurslar çok verimli olmuyor, kaldırılmalı veya az da olsa paralı olmalı. Bedava olunca katılım iyi olmuyor.

30-Okullara kalorifer yakacak kişi veya ödeneği gönderilmeli. Okul idaresi eğitim öğretimle ilgilenmeli, inşaat, temizlik, alım satım gibi şeylerle uğraşmamalı. Tıpkı hastanelerde hastane müdürü ve Baştabiblik olduğu gibi düşünülebilir. Temizlik işleri özel şirketlere verilmeli.

31-İDARECİ ATAMASINDA LİYAKAT VE BAŞARI DİKKATE ALINMALIDIR. Başarılı öğretmenler arasından sınavla müdür yardımcısı atanmalı. Müdüryardımcılarının arasından okul müdürü, müdürler arasından şube müdürü ve şube müdürlüğü yapanlar arasından milli eğitim müdürleri atanmalı ve iktidar değişikliğinde değişmemeli. Kadrolu kalmalı. Mülakat da kesinlikle kalkmalıdır.

32-YARGI KARARLARI UYGULANMALI. SENDİKA ve PARTİ BASKISI, EĞİTİMİN VE İDARENİN VE ÖĞRETMENİN ÜZERİNDEN KALKMALIDIR. Partizanlık yaratmamalı, sınavla değil, aynen askeriyede olduğu gibi yıllara göre kıdemleşmeli, görev yeri ataması adil olmalı. Öğretmenler arasına, ayrık otu ekmemeli, öğretmen odası huzur kokmalı. Birlik beraberlik, eğitimde bütünlük olmalı.

33-YÖNETMELİKLER VE SINAVLAR SIK SIK DEĞİŞMEMELİ. Ben yaptım oldu zihniyetinden uzaklaşılmalı. BEN DEĞİL BİZ duygusuyla davranılmalıdır.

34-Sanat, Spor, Resim, Müzik, gibi kültür ve spor alanlardaki etkinlikler okullarda desteklenmeli. Haftasonu gönüllü olarak kültür sanat spor etkinlikleri olmalı. ŞAİR VE YAZAR ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ DESTEKLENMELİ. OKULLAR DERGİ,GAZETE,KİTAP YAYINLAMALI ve desteklenmeli

35-TAŞIMALI EĞİTİM KALKMALI. eskisi gibi köylerde okullar hayat bulmalı ve öğretmen ışık saçmalı. Bilhassa ilkokullar taşınmamalı.

36-ÖĞRETMENLERE DE ÇALIŞMA SINIRI GETİRİLMELİ. MESELA BAYANLAR 30,ERKEKLER 35 YILI GEÇMEMELİ zorunlu emekli yapılmalı.

37-HER OKULA KONFERANS,ETKİNLİK ve spor SALONU, revir MUTLAKA YAPILMALI.(EYLÜL-2018 de yazıp iki önceki bakana göndermiştim daha geniş olarak.-)

                                   Biliyorum yapıcı ve kendimce önerilerimi okuyan ve dikkate alan olmaz ama ben görevimi yapmış olayım. Hoşça kalın. Dostça kalın. Allaha emanet olun. Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun. Her şeye rağmen Öğretmenler Günümüz kutlu ve mutlu olsun. Yazımı bir şiirimle bitiriyorum.

BÜYÜK TUTKUM

Eşimi sevmedim,

İşimi sevdiğim kadar

Çocuklarımı sevmedim.

Öğrencilerimi sevdiğim kadar.

Evimi sevmedim,

Okulumu sevdiğim kadar.

Okulla evlendim sanki,

Okulla nikahlıyım

Okulla yatar kalkarım,

Tüm enerjimi okula harcarım.

Ne aile ,ne çoluk çocuk,

Ne ana-baba,ne eş-dost.

Ne aileme zaman ayırırım,

Ne de kendime,

Yirmi dört saat yetmiyor bana,

Bunca çalışmak delilik, saçmalık,

Enayilik kimilerince.

Fakat neyleyim huyum bu, işim bu.

İşimi her şeyden

Ve herkesten çok seviyorum.

Adamışım kendimi eğitime, okula,

Gerisi şimdilik angarya.

Bunca işimin arasında,

Bir tek şiire zaman ayırırım

O dinlendirir beni

Şimdilik iki tutkum var

Okulum ve şiirlerim.

* SEDAT GÜNAY * Taytan Şehit Özgür Yatakdere İlköğretim kurumu müdürü/ 24.Kasım.2023. Salihli/Manisa